Elämystoiminnan yleinen toimintaohje

Tapahtuman ja osallistumisen edellytykset

Tapahtuma järjestetään pääsääntöisesti sääoloista huolimatta. Rankkasade, ukkonen tai merkittävän kova tuuli voi olla sääilmöitä, jonka takia tapahtuma joudutaan peruuttamaan kyseiseltä päivältä.

Tapahtumat pyritään järjestämään sovittuna ajankohtana, mutta on mahdollista, että tapahtuma voidaan joutua perumaan vaikka saman päivän aikana.

Järjestäjä vastaa siitä, että toiminta on turvallista kaikille osapuolille. Tapahtuman tuottajalla on elämystoimintaa varten vastuuvakuutus.

Ilmoita järjestäjälle etukäteen mahdollisista liikkumisrajoitteista ja sairauksista, jotka voi vaikuttaa toimintaasi.
Kun tiedämme rajoitteista etukäteen, osaamme varautua niihin paremmin ja muokata elämyksestä juuri teille sopivan.

Alle 18-vuotiaalla osallistujalla on oltava huoltaja tai tämän kirjallinen lupa ja ensisijaiseksi vastuuhenkilöksi nimetty täysi-ikäinen mukanaan.

Päihteiden, kuten alkoholin, suhteen pidämme kaikessa toiminnassamme nollarajaa. Kuten päihteiden käyttö, myös välinpitämättömyys tai ohjeiden laiminlyönti voi johtaa yksittäisen osallistujan tai koko ryhmän toiminnan keskeyttämiseen ohjaajan/kouluttajan toimesta.

Varustus ja vaatetus

Toimitamme tapahtumaan kaikki tarpeelliset varusteet, ellei erikseen asiasta ole mainittu tapahtumakutsun yhteydessä.
Voit halutessasi ottaa omia tapahtumaan liittyviä varusteita mukaan (esim. valjaat, kiipeilykengät) – pidätämme oikeuden tarkastaa ja tehdä turvallisuuteen vaikuttavat päätökset näiden varusteiden käytöstä ennen toiminnan alkamista.

Vaatetus tulee olla vallitsevaan säätilaan sopiva. Köysitoiminta etenkin kalliolla tarkoittaa sitä, että ollaan hyvin läheisessä kontaktissa maaston kanssa – on siis todennäköistä että vaatteet likaantuvat ja saattavat kulua esimerkiksi polvien kohdalta. Kengät on syytä olla tukevat – vaelluskengät tai tukevat lenkkarit ovat tyypillisesti hyvä vaihtoehto. Hanskojen käyttäminen ei ole välttämätöntä, mutta tulisi olla hyvin käteen istuvat.

Varaa mukaan myös omien tarpeidesi mukaan evästä ja juotavaa. Vaikka kyse ei ole rankasta urheilusuorituksista, toiminta on fyysisesti ja pysyykkisesti aktiivista ja nestehukka heikentää merkittävästi toimintakykyä.

Onnettomuustilanteet

Tyypilliset onnettomuudet köysitoiminnassa on nyrjähdykset ja hiertymät. Näiden hoitamista varten ohjaajalla/kouluttajalla on mukanaan ensiapupakkaus.

Vakavampia onnettomuuksia varten jokaiselle tapahtumalle luodaan oma turvallisuussuunnitelma, joka löytyy ohjaajan/kouluttajan varusteista ensiapupakkauksen yhteydestä. Suunnitelma kattaa ainakin tapahtumapaikan osoitteen ja koordinaatit, sekä muut tarvittavat saapumisohjeet pelastushenkilöstölle.

Onnettomuustilanteessa toimintaa johtaa ohjaaja/kouluttaja. Mikäli paikalla on lääkintä- tai pelastusalan ammattilaisia, voidaan johtovastuu siirtää heille. Mikäli ohjaaja/kouluttaja on loukkaantunut ja toimintakyvytön, johtaa paikallaolijoista ensimmäinen pätevä henkilö pelastustoimintaa kunnes pelastushenkilöstö saapuu paikalle.

Onnettomuustilanteen toimintajärjestys

  • Pelasta loukkaantuneet tai vaarassa olevat henkilöt
  • Soita 112 turvallisesta paikasta:
    • Kerro mitä on tapahtunut
    • Missä on tapahtunut: Kerro osoite tarkasti: paikkakunta, katuosoite,koordinaatit, kylä, talon nimi, sovi opastuksesta
    • Kerro, onko joku vaarassa tai loukkaantunut
    • Vastaa kysymyksiin lyhyesti ja tarkasti
    • Älä sulje puhelinta ennen kuin olet saanut luvan
  • Estä lisäonnettomuuksien sattuminen
  • Järjestä pelastushenkilöstön ohjaaminen paikalle
  • Tarkkaile loukkaantuneiden tilaa, anna tarvittaessa ensiapua