Kuinka kuvattiin Vaellusvarusteet -kirjan kansikuva

Kuviani on ollut lehtijutuissa, mutta törmäsin äskettäin työhöni myös kirjahyllyn kohdalla – olen nimittäin Vaellusvarusteet-kirjan kansikuvan.

Ulkoilusta ja eräretkeilystä on tullut vuosien mittaan entistä tärkeämpi harrastus itselleni. Siksi olin otettu,
kun Ossi Määttä (kevyestikairassa-blogi) laittoi viestiä, että haluaisinko kuvata hänen uuden kirjan kansikuvan.

Vaellusvarusteet

Ossi on ollut paljon äänessä kevytretkeilystä ja onkin kirjoittanut aiheesta ensimmäisen kirjan 2020 – Kevytretkeilijän Opas (SKS kirjat). Vaellusvarusteet on looginen jatkumo tälle. Uudessa kirjassa käydään läpi varusteita ja niiden käyttötarpeita monipuolisesti, josta olen itse saanut monta hyvää vinkkiä millä keventää rinkan painoa.

Kirja on myös erittäin visuaalinen. Kuvitus on priimaa, ja kuvitusta on käytetty hienosti demonstroimaan varusteiden käyttöä yms.

Kansikuva

Kun suunnittelimme kantta, halusimme siihen teeman mukaisesti laajalti vaellusvarusteita mukaan. Muutamista ideoista valikoitui toteutukseen flatlay, koska siten saataisiin varusteet parhaiten kuvaan.

Idea toi mukanaan haasteita ja kompromisseja. Ensimmäinen ajatus oli, että kuva pitäisi ottaa siellä mistä kirjassa puhutaan – metsässä. Kuvan valaisu ja riggaus mietitytti, eikä vallitsevan vuodenajankaan tuomat haasteet helpottanut tilannetta. Ulkona oli kosteaa ja hämärää valtaosan päivästä.

Vaihtoehtoina oli sopiva mätäs metsässä, tai vaihtoehtoisesti laavu. Koska kuvaan haluttiin myös kirjailija mukaan, oli nopeasti todettu että tarpeeksi korkeaa laavua ei tulla löytämään.

Jos kuvausta ei voi viedä metsään – viedään metsä studioon.

Päätimme kuvata kansikuvan studiollani, jossa oli huonekorkeutta päälle 5 metriä. Vetämällä kamera lähelle kattoa, saatiin aikaan miehen mentävä flatlay-setup, eikä kuvaa tarvinnut rakentaa useammasta otoksesta. Rustiikkista lautaa löytyi halvalla ja omilta mailta saatiin tuotua tarpeeksi sammalta ja kuusen oksia elävöittämään asettelua.

Loppu olikin vain varusteiden sommittelua ja testikuvien ottamista. Ilta oli toki pitkä, mutta lopulta saatiin kuva, joka ei vaatinut kuin taustalaudoituksen osittaista kloonaamista ja valaisun korjailua editissä.