5 kuukautta Ouran kanssa

Sain oman Oura-sormukseni 13. syyskuuta 2018, mitä se on elämästäni kertonut ja onko se muuttanut sitä?

Oura on siis sormuksen kokoon paketoitu aktiivisuusranneke, joka keskittyy mittaamaan aktiivisuuttasi ja unesi laatua. Vähän paksuun ja bulkyn näköiseen sormukseen on saatu mahtumaan lämpömittari, sykemittari ja 3D kiihtyvyysmittarit. Ja akku, joka kestää lähes viikon yhdellä parin tunnin latauksella!

Pidän sormusta jatkuvasti peukaolsssa, poislukien ajat kun olen kiipeilemässä, tai kun sitä pitää ladata. Kaikki data siirtyy puhelimen appsiin bluetoothilla, joka toimii kuin junan vessa kunhan sormuksen ja puhelimen parittamisen haasteista pääsi yli.

Mitä Oura on?

Omassa käytössä Oura on ehdottomasti parhaimmillaan unen mittaamisessa. Pieneksi ja huomaamattomaksi sormukseksi se on yllättävän tarkka nukahtamisen ja heräämisen ajankohdissa.

Unen 3 vaihetta (kevyt, REM, syvä) ja toki valveilla vietetty aika näkyy aplikaatiossa selkeänä käyränä, joka on osuu hyvin omiin havaintoihin yöllisistä heräämisistä.

Nämä heräämiset on tosin juuri jäänyt pois, koska 1v. poikamme nukkuu nykyään lähes poikkeuksetta koko yön heräilemättä!

Oura kertoo myös miten olet liikkunut päivän aikana. Kuten puhelimen oma askelmittari, se pitää kirjaa liikkeestä ja muistuttaa sinua, että pitäisi tehdä jotain joka tunti. En ole kokeillut riittääkö pelkkä käden heiluttaminen huijaamaan sormusta, vaikka lopultahan tuolla huijaisi vaan itseään.

Liikkumisen suhteen datan tarkkuus epäilyttää hieman. Olen seurannut rinnakkain Ouran, Google Fitin ja Stravan tuloksia lenkkeillessäni. Askelmäärissä Ouran ja Google Fitin välillä tuntuu olevan aina heittoa, Oura laskee niitä alakanttiin suhteessa Fitiin.

Toisaalta, Google Fit ainakin piirtää reittien mutkia usein suoraksi, johtunee siitä että se ei välttämättä seuraa jatkuvasti sijaintiasi GPSn voimin. Strava on näistä omasta mielestäni luotettavin, mutta sen käyttö onkin suoritusperusteista jatkuvan seurannan sijaan.

Mitä Oura ei ole

Sykemittaria tai urheilukelloa Ourasta ei ole korvaamaan. Ensinnäkin, sormus mittaa ainakin tällä hetkellä sykettä vain nukkuessasi, silloinkin vain tietyin intervallein saadakseen keskiarvosykkeen laskettua.

Et pysty seuraamaan millä sykealueilla olet ollut esim. treenatessasi, vaikkakin Oura arvottaa jollain tapaa aktiivisuuden intesiteettiä (low, moderate, high).

Tämä antaa varmasti osviittaa treenin tehosta, mutta esim. koittaessani Crossfittiä, oli se Ouran mielestä ollut vain moderate-tason aktiivisuutta.
Voin kertoa, ei ollut moderatea koko tunnin aikana ainakaa sykkeiden osalta.

Digitaalinen lifecoach?

Ouran applikaatio pyrkii ohjaamaan sinua tekemään oikeita valintoja arjessa laskemassa joka päivälle ns. Readiness-scorea. Pisteytykseen vaikuttaa edellisten päivien aktiivisuus, unen määrä & laatu ja näistä tiedoista saatu laskettu palautuminen.

Elämme algoritmien valtakautta, joka näkyy myös hyvinvointi-indeksissäsi. Siinä miten Readiness lasketaan on varmasti tiedettä ja tutkimuksia taustalla, mutta on vaikea luottaa täysin siihen mitä pieni sormus kertoo. Ensinnäkin, readinessia on vaikea ymmärtää. Asteikko lienee 0-100, mutta mitä ne tarkoittaa käytännössä?

Oma readiness ei ole ollut alle 60 missään vaiheessa, edes 5 tunnin yöunilla johon on mahtunut 3 herätystä. Mitä Readiness 10 tarkoittaisi? Entä 0? Juoksin 10 kilometrin lenkin vaikka sormukseni sanoi valmiusasteeksi välttävän 68, ’take it easy’. Olisinko juossut 20km jos luku olisi ollut 90?

Ymmärrän mitä ohjaamisella haetaan, mutta omalla kohdalla se ei ainakaan toteudu. En muuta päivän ohjelmaa sen takia, että appsi puhelimessani sanoo että pitäisi levätä. Jos oma tuntemus on sellainen, että parin tunnin padelit vie viimesetkin mehut miehestä, jätän ne väliin. En siksi että arvo jonka asteikko ei edes ole täysin selvä, kertoo sen.

Summa summarum, tykkään sormuksestani. Unidataa on mielenkiintoista seurata ja antaahan se brutaaleja faktoja siitä, miten vähän välillä tulee nukuttua kun sänkyyn meneminen venyy illasta. On mielenkiintoista nähdä miten pieneksi wearablet vielä menevät.

Sormuksen koosta tulikin mieleen, jos siihen olisi mahdutettu värinähälytin joka herättäisi minut määritetyn aikaikkunan sisällä silloin, että se vähiten häiritsee unen laatuani, olisin enemmän kuin mielissäni.