Virtuaalikonttorista päivää

2017 on alkanut ja ensimmäisen kuun myötä olemme avovaimon kanssa siirtyneet Espanjan aurinkorannikolle.
Emme ole lomalla, vaan totuttuun tapaan pakoilemassa Suomen pimeyttä ja kylmyyttä. Emme ole lomalla, vaan totuttuun tapaan tehdään töitä etänä, ihan kuten koko vuoden 2016 kesän Suomessakin asuessa.

Nämä reissut ovat pääsääntöisesti olleet muutaman kuukauden pituisia. Palkkatyöt, tai freelancerina toimiessa asiakkuudet, on saatu aina sovittua etukäteen ja hommia on ollut sopivasti tarjolla.

Tällä kertaa paluusta ei ole mitään suunnitelmaa, on hyvin mahdollista, että löydämme täältä pysyvän asunnon, josta saatamme tehdä lomareissuja Suomen suveen. Vuoden 2017 tavoitteena on siirtää kaikki toiminnot virtuaalitoimistoon.

Ei enää yhtään pakollista face-2-face tapaamista. Ei työmatkoja, ruuhkaisia valtaväyliä tai täyteen ammuttuja julkisia liikennevälineitä. Työtehoja mitataan tuloksilla ja asiat oikein järjestelemällä tehot yleensä nousevat työskennellessä kotoa käsin. Oli se koti millä mantereella tahansa.

Järjestely ei kuitenkaan tule olemaan mutkatonta. Haasteina vastaan saattaa tulla ainakin mökkihöperyys ja verkkoyhteyksien ongelmat. Toisaalta toimin itse parhaiten, kun ideoita saa pallotella toisten kanssa.

Nykypäivänä ei pitäisi olla ongelmaa, jota teknologia ei ratkaise. Skype on yleisesti käytetty palaveriratkaisu ja kevyempiäkin ratkaisuja löytyy, jotka toimii kaikissa moderneissa selaimissa.

Slackiin voi tarvittaessa kutsua asiakkaat mukaan keskusteluun tai toki ideoita voi pohtia perinteisesti sähköpostillakin. Joka tapauksessa, turhat palaverit joissa syödään pullaa ja toistetaan lemppari sketsihahmon hokemia ensimmäiset 15 minuuttia, jäävät luonnollisesti pois.

Henkilökohtaisena haasteena tulee tänä vuonna olemaan uudet projektit. Olemassa olevien kontaktien kanssa yhteistyö sujuu loistavasti verkossa, mutta onko ennalta vieras asiakas valmis ostamaan ratkaisuita ilman kohtaamista kasvotusten? Olisitko sinä? Toivottavasti ainakin valmiimpi luettuasi tämän kirjoituksen.

Erityisesti koodaustyössä ohjelmoinnin mahdollistaminen offline-tilassa pelastaa tilanteilta, joissa dataa ei yksinkertaisesti ole tarjolla mutta olosuhteet ovat muuten otolliset. Esimerkiksinä lento Helsingistä Thaimaahan, jonka aikana toteutin prototyypin verkkopalvelusta asiakkaalle. Laskeuduttuamme Bangkokin kentälle latasin prepaidin dataa hyödyntäen tuotokset testipalvelimelle ja toimitin tunnukset asiakkaalle.

Älä kuitenkaan varaa välittömästi seuraavaa lentoa trooppisten saarien lämpöön tai passita työntekijöitäsi lentokentälle. Vaikka teknologia mahdollistaa työskentelyn mistä vaan, on tulosten saaminen työntekijästä itsestään kiinni. Kun mielessä pyörii Pina Coladat ja palmut, voi olla vaikea keskittyä työn tekemiseen. Tilanteesta voi tulla sietämätön, jos toimit freelancerina. Olen itse kokenut miten helppo töitä on pakoilla sukellusretkellä. Mutta ne eivät ne tule itsestään tehdyksi, vaikka sukeltaisi kuinka syvällä.

Aikataulutus, itsekuri ja rutiini ovat avainasemassa etätyöläisen arjessa. Itse olen löytänyt etenkin Aasiassa matkatessa suurimman hyödyn aikaerosta. Herään kuudelta ja saan aamusta tehtyä päivän isoimmat tehtävät, joten pystyn toimittamaan valmiit tuotokset niihin aikoihin kun Suomessa päivää vasta aloitellaan.

Itselleni toimii loistavasti ns. slow travelling. Vaihdamme maisemaa sen verran harvoin, että uuteen paikkaan ehtii tutustua ja löytää parhaat kahvilat ja co-working paikat. Usein etsimme myös pari ravintolaa, joihin voi pitkäksi venyneen työrupeaman päätteksi mennä ravitsemaan itsensä miettimättä liiemmin mitä menulta löytyy ja toimiiko palvelu mahdollisesta kielimuurista huolimatta.

Mitä mieltä olet, tarvitaanko fyysisiä toimistoja tietotyöhön enää 2017?

 

Voit seurata matkaamme blogin lisäksi tilaamalla Youtube-kanavani