Kupla

Meitä kaikkia yhdistää se fakta, että elämme omassa kuplassamme. 90-luvulla asuntomarkkinoilla toimivat elivät omassa kuplassaan, 2000-luvulla sama toistui internetin saralla. Startup-kupla lienee seuraavana, vuodessa vai kahdessa?

Näiden maailmanlaajuisten ilmiöiden lisäksi on jokaisella oma kupla, jossa elää. Jokaisella meistä on oma näkemys ympäröivästä maailmasta, jonka alitajuisesti ymmärrämme absoluuttiseksi totuudeksi. Jos tuntuu siltä että valtio riistää verojen muodossa ja raha ei riitä kuin leivän kantapaloihin, on asia varmasti juuri näin omalla kohdalla.

Omassa kuplassani seuraan miten ihmiset menestyy myymälällä verkkokursseja tai applikaatioita mitä ihmeellisimmistä aiheista. Näen kuinka suuret visionäärit maalaa kirkkaampaa tulevaisuutta. Usein tuntuu että lyöntipaikat on jo täynnä ja kaikki pelaavat yhtäaikaisesti samaa väylää.

Kenttää on hyvä tarkastella oman kuplan ulkopuolelta, katsella isompaa kuvaa ja huomata kuinka paljon mahdollisuuksia ympärillään onkaan kun perspektiivi on oikea. Kun on tottunut näkemään vain ne tutut kuuset pihan päädyssä, jää loppumetsä helposti näkemättä.